Cursus DICOM overview & hands-on

Tijdens een digitaliseringproject worden allerlei systemen aan elkaar gekoppeld. DICOM en HL7 zijn de meest gebruikte standaarden voor de communicatie tussen PACS en RIS en alle beeldvormende systemen. Het is belangrijk dat de beheerders van de nieuwe systemen goed op de hoogte zijn van deze standaarden, zodat zij deze zelf kunnen koppelen en eventuele problemen zelf kunnen oplossen.

 In deze DICOM Training komen alle aspecten van DICOM aan bod en krijgt u hands-on ervaring op het gebied van werken met DICOM-tooling. Theorie en oefening wisselen elkaar af tijdens deze 2-daagse cursus.

Voor wie :
De DICOM Overview & hands-on cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over DICOM (Digital Imaging & Communication in Medicine) en ervaring met DICOM-tooling op wil doen. Het is interessant voor medewerkers die verantwoordelijk zijn of worden voor het beheer en de implementatie van PACS, RIS en digitale modaliteiten. Dit zijn bijvoorbeeld de systeem- en applicatiebeheerders van de afdelingen Automatisering, Radiologie en Medische Techniek.

MedicalPHIT organiseert deze cursus in samenwerking met ICT.

DICOM Information Model
-       IOD
-       Modules
-       Attributes (tags, value representations)

DICOM Services en SOP Classes
-       o.a. Verificatie, Storage, Query/Retrieve, Werklijsten, MPPS
-       SCU/SCP

 Afhandeling communicatie
-       DICOM-associaties
-       DICOM-berichten

 Hands-on DICOM tooling, o.a.
-       DICOM-editor
-       Storage emulators
-       DICOM network analyzer

 Speciale onderwerpen
-       Kwaliteit en Integriteit van beelden
-       Structured Reporting (DICOM SR)
-       Portable Data Imaging

 Conformance Statements

Back to top